2019-04-20 05:53:39• hírek • Nagy Tímea

Így telt az Iskola Másként hete a G. E. Palade Élelmiszeripari Líceumban

Április 15-19. között szervezték meg az Iskola Másként hetét a szatmárnémeti G. E. Palade Élelmiszeripari Líceumban. A diákokat a szervezők számos programlehetőséggel mozdították ki a jól megszokott kerékvágásból. 

Az iskola több mint 500 tanulója élvezhette az eseménysorozatot, mely nem a szokásos tanórai elfoglaltságban merült ki, hanem kimozdította őket a négy fal közül, érdekes információkkal bővítette látókörüket, illetve felkeltette érdeklődésüket jó néhány újdonság iránt. A programokat a szaktanárok szervezték, az iskolába is hívtak vendég előadókat, de a csoportok látogatást tettek több, házon kívüli helyszínre is.

 

A megannyi saját szervezésű alkalom közül igazán érdekesnek bizonyultak: kézművesség különböző alapanyagokkal és technikákkal, kerti dísz készítése cserepekből, húsvéti mintás üvegfestés akril festékkel, tortakészítő verseny az iskola jól felszerelt laborjában, néptánc- és népdaloktatás, bográcskészítés és piknik a Szamos-parton, a szünetekben futball meccsek a líceum műfüves pályáján. Az iskola apraja-nagyja ellátogatott a Dinu Lipatti Filharmóniába is.

 

Az oktatási intézmény igazgatónője, Buda Ildikó, Soos Viorel aligazgató, a programsorozat főszervezője, Naghi Ramona és Propst Györgyi tanárnő szerkesztőségünk számára elmesélték, a megannyi elfoglaltság mellett vendégelőadókat is hívtak a népes diáksereg örömére. Az egyik legnépszerűbb előadásnak a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) bemutatója bizonyult, melyből a tizenévesek sok hasznos ismeretre tettek szert a pályaválasztással, a lehetőségeikkel, a támogatásokkal és a megyei munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban. Kérdéseikre a szakértő teljeskörű választ nyújtott, nem maradt senki kételyekkel a témával kapcsolatban.

 

Nem csak az AJOFM munkatársai ragadták meg az ifjak figyelmét, hanem a drogprevenciós előadó, az ANAF előadója és a haj higiéniájáról beszélő szakértőjé is, aki nem a rendszeres hajmosás mikéntjéről, hanem a hajkoronát erősen károsító szokásokról mesélt, s a tanácsokhoz konkrét példákat is társított, melyeket - hivatásából fakadóan - saját szemmel látott. Elrettentő példaként hatott többek számára, kérdések záporoztak.

 

Kirándulásokon is részt vettek a diákcsoportok kísérő tanáraikkal. Ilyen volt többek között a Freelife Egyesület állatmenhelye, ahol mint önkéntesek töltöttek el pár órát a nebulók. A munka inkább szórakoztatónak bizonyult, mint nehéznek. A kutyák hálás szeretete kárpótolt minden szorgalmas percért. Az osztályok ellátogattak még Muzsdajra, Parajdra és Nagykárolyba is.

 

A mozgalmas héten nem csak a licisek, hanem a szakképzésben résztvevők is jól szórakoztak, hiszen a gyakorlati napjaik mellett jutott idő az Iskola Másként hetének eseményeire.

 

A változatosság segít a diák- és munkaközösségnek abban, ne csak kötelezettségként gondoljanak az iskolára, hanem közösségi élményként. Ez az egy hetes kikapcsolódás tökéletes alkalom erre, és nem csak...

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: